Rodáci chcú, aby prezident SR podal podnet na ÚS pre Javorinu

17.11.2011 Kežmarok

Ľubické Kúpele 17. novembra (TASR) - Združenia za obnovu obce Ľubické Kúpele neprestali protestovať proti zrušeniu Vojenského obvodu Javorina bez obnovenia vysťahovanej obce s rovnakým názvom. Vyzývajú prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby v tejto súvislosti podal podnet na Ústavný súd SR na začatie konania o súlade nariadenia vlády o zrušení Vojenského obvodu Javorina s Ústavou SR a zákonom o obecnom zriadení.
\"Opätovne verejne protestujeme proti nezákonnému zrušeniu Vojenského obvodu Javorina a ignorovaniu vôle takmer 900 vysťahovaných obyvateľov Ľubických Kúpeľov po opätovnom osídlení svojej rodnej hrude a znovuvybudovaní samostatnej obce, ktorá mala pôvodne do 100 rodinných domov,\" uviedol dnes pre TASR predseda združenia Stanislav Jankura.
Vláda SR schválila v decembri 2010 formou vládneho nariadenia zrušenie Vojenského obvodu Javorina a územie vojenského obvodu rozdelila medzi okolité obce, ktorým sa tak výrazne rozšírilo územie. Ľubické Kúpele, ani ďalšie tri vysťahované obce obnovené neboli.
Nariadenie vlády bolo podľa Jankuru prijaté v čase, keď nebolo a nie je ukončené pyrotechnické očistenie územia a zneškodnená ostrá munícia používaná cvičiacimi tankovými a protilietadlovými vojskami Československej ľudovej armády a Sovietskeho zväzu.
\"Rozhodne preto nesúhlasíme so zrušením vojenského obvodu v rozpore so zákonom, bez obnovenia samostatnej Obce Ľubické Kúpele, ukončenia pyrotechnickej očisty nebezpečného územia vojenského obvodu a vyrovnania reštitučných nárokov vysťahovaných obyvateľov,\" odkázal Jankura. Obyvatelia podľa neho už od roku 1991 žiadajú obnovenie vysťahovanej obce.
 

Vyberte región